Săptămâna 1

Datorită unor factori pe care îmi e greu să plasez degetul (alcool, fum, sau cel mai important, voia bună), m-am trezit cu o poftă de scris cum nu pot descrie.

Aseară în Cluj, în cadrul IOI Fest, a fost concert Luna Amară. Recunosc, cu rușine în glas, că a fost primul meu concert de Luna Amară (nu știu cum de le-am ratat pe celelalte). Îmi zice un prieten bun că ”am pierdut multe” și după concert mi-am dat seama că n-am cum să contest asta. Așadar, în onoarea concertului de aseară, atmosferii și cauzei, închei săptămâna cu o piesă – două – trei de la Luna Amară.

Una din piesele care m-au lăsat gură cască a fost asta:

Nu îmi place să compar, dar e inevitabil. Ce anume? Versurile. Versurile între piese, trupe de genul ăsta și cântece, trupe, așa zișii artiști pe care îi vedem la Televeu sau îi auzim pe străzi, prin stații de autobus etc. Piesa asta, doar piesa asta, papă tot ce se produce sub numele de Alex Velea, Connect-R sau Inna (i-am dat doar de exemplu, nu sunt singurii), cel puțin la nivelul ăsta (și altele dar nu vreau să pornesc certe). Știți senzația aia când mergeți la înotat și săriți prima dată în apă rece? Toată pielea se contractă. Așa simt eu când începe refrenul în piesa asta. Din nou, diferențe diferențe.

Hai să sărim la următoarea operă auditivă (trebuie să diversific si eu cumva, neh?):

Din câte înțeleg eu, asta e una din cele mai cunoscute piese ale lor. E a doua pe care am auzit-o eu de la Luna Amară. Atmosfera de aseară pe piesa asta a fost una… greu de descris. Când tot publicul îți strigă ”roșu aprins” nu prea ai de ce te plânge. Mă rog la piesa asta nu am atât de multe de zis, având în vedere că stăteam cu ochii închiși și o ascultam ca și cum ar fi fost prima data când o auzeam.

La un momentdat între, două piese, Mihnea Blidariu (voce, chitară, trompetă) a ținut un mic discurs pe subiectul ”Politică”. Mi s-a părut atât de perfect plasat, având în vedere ce se înâmplă zilele astea pe meleagurile țărișoarei noastre, încât am simțit nevoia să-l menționez. Normal, după momentul oratoric mai-nainte numit, vine următoarea:

Aaaaah și trompeta. Instrumentul ăla face ca o grămadă din piesele lor să se ridice de la bune la geniale. Cum așteaptă unii ”drop-ul” la dubstep, așa așteptam eu trompeta. Dar când venea, nu eșua să impresioneze

Am să închei articolul cum au încheiat cei de la Luna Amară concertul. Mesajul e simplu: salvați Roșia Montană. Unii oameni nu sunt informați cu privire la subiectul ăsta, ceea ce nu e favorabil. Am fost acolo, la FânFest, festival cu același mesaj, și am văzut cu ambii mei ochi defecți că reclamele alea de la televizor sau articolele din ziare nu mint pe subiectul Roșia Montană. Trebuie făcut ceva și îmi place că generația noastră sau doar puțin mai bătrână se ocupă de asta. Putem face toți ceva până la urmă, chiar dacă asta înseamnă doar transmiterea mesajului, instigarea oamenilor să se intereseze, să fie activi.

                                                        (Imaginea e un link)

Audiție plăcută și ne auzim pe săptămâna viitoare!

Advertisements

One thought on “Săptămâna 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s